face.jpg
You can place some brief info about you here

Shefqet Avdush Emini exposeert en geeft masterclass in Amsterdam.

Ik was zeer vereerd toen ik werd uitgenodigd door Shefqet op zijn atelier in Arnhem. Het is een bijzondere middag geworden. Zijn schilderijen hebben een zeer hoge intensiteit, alsof je luistert naar Gustaf Mahler. Zijn stijl is expressief, abstract en figuratief. De energie en de kleuren spatten van het doek af.

Zondag 10 maart tot 6 mei exposeert hij zijn werk bij Atelier Oosterbosch. open vr. za. zo 12 - 16 uur.

Masterclass op donderdag 22 maart, dinsdag 17 april en vrijdag 4 mei van 10 - 16 uur. daarna glaasje wijn tot 16.30

Deelnemers 8 - 10 personen.

Incl. koffie, thee ies lekkers en lunch.

Excl materiaal.

Kosten 100 euro pp.

______________________________________________________
Amsterdam, November 2011, Ina Eskes MA of Art history

Shefqet Avdush Emini
Shefqet Avdush Emini, an international recognized artist, is born in Davidovc in Kosovo on 2 June 1957. He studied Visual Arts as a young man at the Art Academy in Pristina (Kosovo) and worked, after finishing his education, as an artist and art teacher in several towns in Kosovo. Since two decennia, when war broke out in Kosovo, Shefqet Avdush Emini is living in the Netherlands, together with his family. As an artist and art teacher he is able to live and work all over the world, though he always will be connected with his roots to Kosovo. In several works of his hand you will be able to discover these roots and his mixed feelings of living abroad. Shefqet Avdush Emini is an academically educated artist who developed his own style, his own 'signature', which made him famous. The list of exhibitions of his artworks in museums and art galleries worldwide is long. Besides, he is regular invited to join art symposia where local and international artist do come together to create art and get inspired. Shefqet is also connected to the Filarski Academy, a private Academy in The Netherlands founded by the artist Marian Filarski, as a teacher for master classes in painting.
In 2011 Shefqet Avdush Emini has been asked to
present his artworks (paintings and sculptures) in two separate
solo-exhibitions in the Netherlands, the first one took place in Amsterdam, the
second one in Den Hague. These two exhibitions will be presented in this
review.
Exhibition paintings
and sculptures at gallery Diversity & Art, Amsterdam


2 September 2011- 1 October 2011
Gallery Diversity & Art, an intimate gallery
located in the old heart of Amsterdam, is founded by Liesbeth Schreve-Brinkman,
after a meeting with AIDA the Netherlands, an organization which does advise
artists after they did leave or escape their countries for reasons like war,
politic, or censure. Diversity & Art gives these artists an exhibition
platform. The selection of artists takes place in cooperating with AIDA the
Netherlands. Diversity & Art gives excess to all kind of genres of artists
with their own cultural background. The mission of Art & Diversity is to
show and share these artworks to public, to increase our idea of art in
cultural diversity.
From the 2nd of September till the 1ste of
October paintings and sculptures made of baked bronze varnish clay of Shefqet
Avdush Emini have been presented for public. This exhibition was officially
opened by René Mendel, director of Interact; a Film Production Company for
television and multimedia. As a filmmaker of a television program of
'portraits' of artists René Mendel pointed out the influence of the public
opinion by media, and how appreciation for artists can be achieved. Art itself
can influence a person as well of course, at several levels. Diversity & Art wants to make visual,
mental and social contact possible between artist, art and public, to achieve a
better intercultural understanding of art. Shefqet' artwork is about people.
You can ask yourself for example: who are these people? Are they friends, family, anomies, or
memories of people of the past, of Kosovo? And what is going on in their minds?
Photo: opening exhibition Diversity & Art, Amsterdam, September 2011.
Solo-exhibition in
the Atrium of the city hall of Den Hague, organized by the embassy of Kosovo in
Den Hague
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall of
Den Hague, November 2011. On the right hand side: Shefqet Avdush Emini, in the
middle: Mr. Ehsan, manager international sales Ikea the Netherlands, on the
left hand side: Shefqet'daughter.
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall Den
Hague, November 2011.

His Art
Shefqet Avdush Emini is an all-round artist who
creates baked bronze varnish clay sculptures, drawings and last but not least
paintings. In both exhibitions there have been presented several paintings of
his hand. Having a look at these paintings means to make a mental journey on
many levels. His style of painting, the compositions he makes, the way he is
using colors in combination with his compositions, the way is using paint
itself as a material (oil on canvas, acryl on canvas), and the stories he want
to tell. His painted portraits and figures do often not have titles, which mean
that Shefqet gives you a change to make up your own thoughts and feelings. It
also gives you an opportunity to travel away in time or place. Sometimes his
work might remind you to one of the famous girls of the Dutch master Vermeer,
to Mozart, to people in pain, or grieve, people coming from Kosovo, coming from
wherever? All kind of moods do come
along your eyes and thoughts. His paintings are multi-interpretable. Like they
want to tell you something about the past and the present. Besides this you can
notice Shefqet' energy while painting, using his paintbrush as a medium for his
own inner world. He is a painter with flair, which can be interpreted as
(abstract) expressionism, and gives in combination with his classical touch a
very interesting and lively result. You can also notice Shefqet' knowledge of
the Dutch masters like Rembrandt, Vermeer, Van Gogh and the Cobra group, like
Corneille for example. In Shefqet 'art is a colorful world of people, roots,
moods, tradition, and life coming together.
Untitled: oil on canvas, 40 x 50. 2007
Untitled: oil on canvas, 54 x 54. 2010
Acryl on canvas: 100 x 150. 2011



Titel: 01.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas






Titel: 02.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 02.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas









Titel: 04.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas





Titel: 05.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas




Titel: 06.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 07.z.t
50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 08.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 09.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 10.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 11.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas





Titel: 12.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 13.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas






Titel: 14.z.t 60 cm 50 cm
oil on canvas






Titel: 15.z.t 60 cm 50 cm
oil on paneel






Titel: 16.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 17.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 18.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 19.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 20.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 21.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 22.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 23.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 24.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 25.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 26.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 27.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 28.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas





Titel: 29.z.t 50 cm 40 cm
oil on canvas






Titel: 30.z.t 140 cm 100 cm
oil on canvas






Titel: 31.z.t 140 cm 100 cm
oil on canvas









Imageq1.png
Subscribe and receive latest news
Please retype the anti-spam code "4635"
Or use this RSS feed

Review Faruk Tasholli

Intervist me artistin Shefqet Avdush Eminin 2012

18 februari 2012

 

 
 

Nga Kosova në atdheun e Rembrandit, e

prej aty, në galeritë më me nam të botës

 

 
Faruk Tasholli

Intervistë me piktorin Shefqet Avdush Emini

 

 

Ateletë e Akademisë së Arteve të Universitetit të Prishtinës në ato ndërtesa përdhese që ruanin vjetërsinë e kryeqytetit hapësirave universitare ku po lëshomnte shtat Biblioteka, ngadalë por sigurt po i kultivonin artistët e rinj, sa në fushën e pikturës, të grafikës, të skulpturës, ndërsa në anën tjetër kumbonin zërat basë, tenorë, baritonë e sopranë,përkrah instrumenteve elite muzikore. Nga ato atelie, me blokun e mbushur me piktura e vizatime që mezi e mbërthente nën sqetull, hynte e dilte studenti i pikturës Shefqet Avdush Emini, nga më të mirët në klasën e Profesor Nysret Salihamixhiqit, për t'u bërë shumë vite më vonë, me pikturat e tij, pjesë e galerive dhe muzeve më me renome të metropoleve artistike botërore. I lindur dhe i rritur në Davidovc të rrafshit të Kosovës, pos peizazheve të fushës dhe maleve të Sharrit përballë, Shefqet Avdush Emini, në fëmijëri, nuk do të takohet me pikturën e mjeshtërve të ndryshëm, por në vete do të mbrujë talentin si dhuratë e natyrës. Ai pas gjimnazit në Shtime dhe në Ferizaj, bëhet student i Akademisë së Arteve në Prishtinë, ku pjesën më tëmadhe të kohës e kalon në atele duke pikturuar dhe duke studiuar veprat e mjeshtërve të mëdhenj. Si student, idol do ta ketë Rembrandtin, ku një ditë, papritur do të jetë pjesë e atdheut të tij. Diku në fillim të viteve tetëdhjetë, derisa po pinim kafe në byfenë e Akademisë me profesor Anton Gllasniqin, aty hyri Shefqeti. Ulu me ne Gjeni, i tha profesori, derisa studenti i tij mezi gjente vend ku ta vendoste bllokun e madh. Fjalët e Antonit i kuptova si kurajo për studentin e tij, ndërsa më vonë, ato sikur ishin një parathënie reale.
Pas Akademisë dhe pas punës në Kosovë, ai një ditë do të gjendet në Holandë, i përndjekur nga pushteti serb dhe tash, vazhdon të jetojë dhe të punojë në këtë vend, i rrethuar nga familja e tij dhe nga veprat pikturale që i bëjnë nder atij dhe artit shqiptar. Me artistin Shefqet Avdush Eminin, keto ditë u ndalëm për pak çaste dhe bëmë këtë intervistë për lexuesit shqiptarë.
 

 

- Cilat ishin rrethanat që një piktor i ri të realizohej në Kosovë?

-Nuk ka qenë lehtë: në një anë ishte situata e rëndë politike nën okupimin e Serbisë, ndërsa bashkë me të edhe gjendja e rëndë ekonomike dhe ndërprerja e perspektivës për arsimim dhe krijimtari të të gjitha fushave. .Kushtet e punës kanë qenë tejet të vështira. Në ato kushte të rënda të punës edhe atmosfera krijuese ishte depresive, e cila lente pak hapësirë të mendohej e te punohej për të bukurën.
- A ju shtrëngoi situata politike në Kosovë t'ia mësyni Perëndimit.

- Personalish po, sepse në atë kohë isha i ndjekur prej politikës serbe. Arsyeja e fundit ishte se unë pikturova në një restoran të vogël në Shtime turturat serbe ndaj popullit shqiptar: qizmet e përgjakura të ushtrisë kriminele të asaj kohe.Të nesërmen policia serbe ia mbyllën lokalin pronarit duke i torturuar mysafirët që ishin prezentë dhe ato piktura i prishën njëkohësisht. Në të njëjtën ditë e dhanë në televizion se çka punojnë seperatistët shqiptarë. Fati deshi që mua më takuan dhe m'u ka dashtur të fshihesha për një kohë derisa kam gjetur shteg të dal nga Kosova.M'u dasht ta braktis vendin e punës ku isha duke punuar si mësimdhënës i artit, bashkë me vendlindjen time shumë të çmuar.
 
 
 

- A e zgjodhe Holandën apo fati të qiti këndej. Si u bë që të vendosesh këtu?

 

Acryl ne pelhur Egjipt 2012

- E kam zgjedhur për hir të idolit tim e mjeshtrit të madh botëror Rembrandtit, me shpersën që të bëhem edhe unë një artist i madh në botë!
 
 
 

- Cilat ishin vështirësitë që u ballafaqove në vendin e ri, në Holandë?

 

Acryl ne pelhur Egjipt 2012

- Fillimi ka qenë shumë i veshtirë, por hap pas hapi, këtu kam gjetur shumëçka të mirë dhe çka është më e rëndësishme, këtu njerëzit e duan artin dhe dinë ta vlerësojnë atë.

- Si ju priu fati që të afirmoheshi në një hapësirë të vështirë konkurrente në botën perëndimore të artit.

- Këtu puna çmohet dhe vlerësohet. Kuptohet se nga ne të huajt kërkohet të punojmë shumë më shumë se artistët vendas, mirëpo aftësia dhe puna nuk mohohet nuk ka kritere të dyfishta. Mjerisht tek ne në Kosovë ndodh e kunërta: jo vetëm puna, por edhe shumë aspekte të tjera merren parasysh, si pozita në shoqrëi, gjendja materiale etj. Në Holandë je artisti i mirë nëse vërtet e arrin këtë epitet, kurse aspektet tjera nuk luajnë rol të veçantë. Për fat të mirë kjo praktikisht ka ndodhur me mua se përndryshe nuk kisha mbërri ku jam. Shumë herët kam filluar të shes piktura. Kudo që isha në Holandë kisha mjaft porosi, së pari për portrete dhe pastaj për pikturat te tematikave të ndryshme. Në qytetin e parë ku isha në fillim, për kinemanë e qytetit, e kam bërë, një pikturë që qëndron në holin hyrës. Ofertat kanë qenë të shumta, së pari në Holandë e pastaj edhe jashtë saj.

 
- Cilat ishin ekspozitat e tua kolektive dhe personale dhe sa keni tërheq vëmendjen e kritikëve dhe të blerësve të pikturave?
 
 

Acryl ne pelhur Egjipt 2012

 
 
 

Luver,Paris 2010

 
 
- Numri i ekspozitave të mia është shumë i madh. Kam ekspozuar në shumë vende tëbotës. Nëse duhet veçuar ndonjë, atëherë e veçoj atë në Louvre në Paris, Bienale Cianciano në Itali, Gagrilaldi në Britani të Madhe, museu MAC në Brazil dhe një ekspozitë tjetër që më ka lënë përshtypje të mira, e që ka qenë e papritur, është ajo në Catroceni Museum në Bukuresht. Në pallatin e bukur të ish presidentit Çaushesku. Pos ekspozitave tradicionale, kam marrë pjesë në sympoziume, festivale dhe workshop-e të vendeve të ndryshme.

- Si u bë që t'i thyeni kufijtë , madje të bëheni një piktor i njohur interkontinental?

 

 
 
 
Exhibition 2009 Museum Cotroceni,Romenie

 

 
 
 
Exhibition 2009 Museum Cotroceni,Romenie


- Mbas një numri të respektuar të ekspozitave në Holandë, fillova të marr thirrje nga vende të tjera të Evropës. Po jo vetëm thirrje. Madje, më kujtohet dhe ishte nje befasi, kur më mbërrini një letër që dikush nga Franca kërkonte autogramin tim ta ruajë në koleksionin e muzeut të saj. Pastaj ka pasur këso lloj kerkesash edhe më vonë, por kjo e para më ka lënë përshtypje dhe më ka kurajuar për punë.

- Në cilat vende më shumë jeni bërë i njohur në qarqet artistike?

 
 
 
 
2011 Festival Sharm El Sheikh,Egypte
I was invited there as Honor artist

Ik was daar uitgenodigd als ere kunstenaar

 
 
 
2011 Festival Sharm El Sheikh,Egypte
 
 

 

Solo exhibition:
The Atrium in the City Hall of the Hague
 
Solo exhibition:
The Atrium in the City Hall of the Hague
 
- Jam munduar që jo vetëm nga një herë të ekspozoj në një vend, por te jem artist i përhershëm. Më duket se kur ekspozoj vetëm një herë, ai moment është fare kalimtar. Kështuqë unë vazhdoj të jem në kontakt me botën e artit të atij vendi.
- Sa komunikoni me botën artistike shqiptare.

- Shumë pak, megjithatë, i kam disa kolegë të nderuar shqiptarë me të cilët komunikoj.

- Sa keni mundësi ta përcillni pikturën që sot krijohet në hapësirat shqiptare, por edhe të piktorëve shqiptarë që janë të shpërndarë nëpër botë. Cila është perspektiva e kësaj pikture.

- Mendoj se gjenerate e re e artisëtve të Kosovës ka mundësi të zhvillohet në fushën e artit. Jashtë Kosovës është një numër i vogël i artistëve që artin e kanë primar. Kuptohet që një artist duhet të jetë i angazhuar vetëm me art nëse mendon të mbërrijë rezultin e duhur. Kuptohet se në këso nivele të artistëve është një numër i vogël.

- Cilat ekspozita kanë ndikuar që suksesi të shënohet bindshëm.

- Çdo ekspozitë ka ndikuar pozitivisht dhe ka zgjuar intersim të madh dhe ka kontribuar në përgjithësi. Galeritë jo vetëm që ma kanë afruar një ekspozitë, por edhe anëtarësinë e përhershme, të jem arsisti i regullt. Në Holandë jam anëtar i artistëve në nivelin shtretror, jashtë Holandës jam anëtar i regullt i galerive dhe muzeve në shumë vende si për shembull: Danimarkë, Turqi, Brazil, Rumuni, Bullgari, Egjipt, etj.

- A keni në plan hapjen e ndonjë ekspozitë në Kosovë?

- Planet i bëj simbas thirrjeve. Në cilin vend marr thirrje aty ekspozoj. Në Kosovë nuk kam qenë i thirrur asnjëherë.

 
- Cilin lloj të pikturës kultivoni, cilën teknikë e aplikoni më së shumti?
 
 
 

Acryl ne pelhur Egjipt 2012

 
- Shprehjen figurative abstrakt expresionizëm, kurse e perdor teknikën vaj në pëlhurë dhe acryl në pëlhurë.
- A e preferoni ende vizatimin?

- Po, e perdor dhe është mjaft i sukseshëshm. Në vitin e kaluar kam marrë ftesë ku dhe kam ekspozuar në Rumuni, Bullgari, në biennale të vizatimit Tuzla dhe në dhjetor në Washington. Kurse në Kosovë kam qenë i refuzuar në Bienale të vizatimit më 2008. Menjëherë pas refuzimit nga Kosova kam marrë ftesë në biennale Cianciano në Itali, ku puna ime ka zgjuar interesim te madh. Prej 260 artistëve sa kemi marrë pjesë, nga ky nienal jemi zgjedhur n 30 prej tyre të expozojmë në Londër në galerinë e mirënjohur Gagrialdi. Më 2010 kam marrë thirrje për të ekspozuar në Louvre në Paris, dhe kam pasur jashtëzakonisht kritika pozitive rreth punës sime si dhe një komision me propozoi që prej ekspozitës së Parisit të marr pjesë me një ekspozitë shumë të madhe në World trade centrum në Bejin, Kinë.

- Unë ende e ruaj një portret timin që ma keni bërë më 11 mars të vitit 1981, me laps. A e punoni ende portretin?

- Po më kujtohet ai portret dhe më vjen shumë mirë që e ruani me kujdes shoku im, Faruk. Portretet i punoj ende por me një shprehje tjetër, më lirike dhe më bashkëkohore.

 
 
- Në shtypin e kohës si student, keni botuar mjaft vizatime dhe piktura. Sot a i botoni punimet tuaja?
 

- Po, i botoj dhe një numër të publikimeve përpiqem t'i ruaj në arkivin tim. Fatbardhësisht që mediat elektronike na mundesojnë të publikojmë dhe t'i ruajmë më lehtë se mediat tradicionale. Publikime dhe kritika të ndryshme kam jo vetëm nga Holanda por edhe nga vende të ndryshme të botës. Kritika apo publikimi i fundit ka qenë në dhjetor të vitit të kaluar nga një kritike dhe historiante profesionale nga Holanda lidhur me dy ekspozita vetjake të fundit në Amsterdam dhe Den Haag. Për çudi që suksesi im nuk i tërheq mediat shqiptare dhe mbsein næn hijen e injorancës. As ekspozita në Luvër , Kinë dhe Washington nuk u la përshtypje gazetarëve të Kosovës, kur dihet që keto jan muzetë më të mëdha të botës. Gazetarët kosovarë janë më shumë të angazhuar me fillestarë që depërtojnë në ndonjë vende të Europës.

- Si jeton në Holandë. Si jeton familja e juaj. Ku janë të angazhuar fëmijët?

- Në Holandë jetoj qe dy decenie. Jetoj me gruan dhe katë femijët e mi në qytetin Arnhem. Gruja punon ne Universiteitn Radboud në Nijmegen si këshilltare e ambientit. I kam 3 vajza e një djalë, të gjithë studiojnë, dy vajzat juridikun , djali ICT kusrse vajza më e vogël është në shkollën e mesme. Unë, si dihet, merrem me krijimtari aristike, jap master klasë në një akademi private dhe jap workshops. Po nga ana tjetër udhëtoj shumë, si përmendë më parë në symposiume, workshop-e dhe seminare.

 
- Cka ju pret në të ardhmen. A mund t'ju përgjigjeni me punë kërkesave krijuese që ju shfaqen si artist?
 
 
Mannheim,Germany 2010

 

- Ne vitet te fundit nuk mund t'u përgjigjem kërkesave që më ofrohen. Por e bëj seleksionimin simbas kushteve që ofrojnë vendet ku ekspozohet. Do të vazhdoj të punoj deri sa të jam në gjendje të regullt shëndetësore. Më tërheqin vende më të panjohura që ende nuk i kam vizituar.
Më në fund jam shumë i lumtur që m'u dha mundësia të lë një testament të kulturës shqiptare në hisotrinë e artit botëror, që brezat e ardhshëm të kenë çka të mësojnë dhe ta ndjejnë krenarinë që i takojmë një kombi që i ka dhënë diçka kulturës botërore.
 

 

 
Exhibition Hannover 2011
 
 
 
 
 
Nam libero tempore, soluta nobis est eligendi optio nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Phasellus et lorem id felis nonummy placerat. Duis sapien nunc, commodo et, interdum suscipit, sollicitudin et, dolor. Etiam dictum tincidunt diam. In laoreet, magna id
cloud1.jpg
cloud2.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one